Orah

jezgro i mleveni

Opis proizvoda

Plod oraha (juglans regia) široko korišćen za torte i kolače ima velika lekovita svojstva. Poznat je kao izuzetan detoksikant, sekretolitik, laksativ i antidijabetik.

U plodu oraha ima 7 – 10% ugljenih hidrata, do 63% masti, belančevina 17.8% uz neznatni sadržaj vode i 7.8% dijetnih vlakana. Od vitamina su prisutni A, B1, B2, B3, B5, B6, C i PP. Orah ima minerale: kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum i gvožđe. Energetska vrednost je zbog sadržaja masti prilično velika (100g oraha daje 350 – 680 kcal).Orahov list sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, miriše na katran, tanin i galine. Mladi plodovi imaju dosta vitamina C, pa se stavljaju u med i daju bolesnima, slaboj deci i malokrvnim osobama.

Najveća vrednost oraha je veliki sadržaj omega – 3 masnih kiselina i antioksidanasa. Konzumacija nekoliko oraga dnevno (30 do 50g, zavisno od težine čoveka) znatno smanjuje rizik oboljevanja od srčanih bolesti. Orasi omogućuju smanjenje holesterola na lak i ukusan način. Kako je to moguće? Zar nisu previše masni? Jesu, ali oni sadrže uglavnom mononezasićene masti, poznate po sposobnosti da smanje holesterol u krvi i da spreče oksidaciju LDL (lošeg) holesterola, čime se sprečava njegovo taloženje u zidovima arterija i nastanak plaka.


Lisičara

sveža, suva i zamrznuta

Opis proizvoda

Osim što je pravi delikates u ishrani, lisičarka ima i lekovita svojstva. Lisičara sadrži osam esencijalnih amino-kiselina i vitamin A, povećava otpornost organizma prema infekcijama respiratornog trakta i jača imunitet.

Prednost lisičarke je što sadrži malo kalorija, tačnije 12 kilokalorija na 100 grama. Ovi žuti šumski plodovi sadrže kalijum, koji je važan za probavu, srce, mišiće i nerve, kao i kalcijum koji je potreban kostima. Osim toga, lisičarka sadrži i magnezijum, važan za srce i krvotok, fosfor, za mozak, i vitamin D, takođe za kosti.

Najviše korisnih sastojaka lisičara zadržava kad je sveža i pripremljena kao salata, ali je možete još i pržiti, pohovati i marinirati. Imaju izvrstan ukus u ishrani i veoma su upotrebljive, bilo da ih spremate sami ili u mešanim jelima od pečuraka ili s mesom ili ribom. Takođe, daju divnu boju naročito sosovima i doprinose ukupnom izgledu hrane.


Vrganj

svež, suv i zamrznut

Opis proizvoda

Vrganj je zbog svoje posebne arome i lekovitog dejstva poznat kao „kralj divljih gljiva".
Osim što je bogat belančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji „ometa" apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom.

Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu.
Vrganji sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno i niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuju u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem.

Mogu da se konzumiraju na bezbroj načina – sveži, pohovani, sušeni, ali i ukiseljeni, a da ujedno imaju odličan ukus i visoku hranljivu vrednost. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Srbija je pogodno stanište za vrganje, koji rastu na proplancima hrastovih, brezovih, kao i mešovitih šuma i obično sunčanim obroncima prekrivenim mahovinom. Ima ih u gotovo celoj Evropi, od leta do kasne jeseni.


Šljiva

sveža, suva i zamrznuta

Opis proizvoda

Kako sveže, tako i suve šljive pedstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina Ka, dok se u tragovima može naći magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku šljiva je neverovatno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.

Te supstance su klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga antioksidanata potvrdjena je u više naučnih istraživanja. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvoždje u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.